MU-brein-67 kopie

Trauma sensitief leiderschap

Modern management stuurt vaak op data. Hoeveel ritten zijn er gereden, hoe hoog is het ziekteverzuim, hoe groot is de medewerkertevredenheid, hoeveel e-learnings zijn er gemaakt? Alle data wordt in een programma gegooid en grafieken bepalen de input voor beleid. “We doen het voortaan zó, want de cijfers geven aan dat dat beter is.”

Het verschil tussen een manager en een leider: een manager telt, een leider vertelt.

Teamleiders in de acute hulpverlening hebben een belangrijke verantwoordelijkheid: hun team.

In ons boek ‘Het Mentale Uniform’ staat een eenvoudige manier beschreven om te ontdekken of je mentale blessures hebt opgelopen. Als je lontje korter wordt, duidt dit op een mentale blessure, waar aandacht voor nodig is.

Teamleiders horen een korter wordend lontje op te merken bij teamleden. Maar hoe doe je dat? Waar let je op? Gaat dit over collega’s die chagrijnig zijn, die overal commentaar op leveren, of is dit juist de teruggetrokken collega?

Wij pleiten voor een nieuw soort leiderschap: traumasensitief leiderschap. Deze leider biedt een veilige haven. Ziet, hoort en kent ieder teamlid persoonlijk. Stelt open vragen, durft conflicten aan te gaan en heldere grenzen te stellen.

Traumasensitief leiderschap houdt rekening met de ingrijpende ervaringen die teamleden meemaken en de invloed ervan op hun stresssysteem, gezondheid en ontwikkeling.

 

Tip:

  • Breng voor jezelf je eigen responsflexibiliteit in kaart.
  • Voer het gesprek met je team over ‘de lengte van het lontje’.
  • Breng in kaart wat je eigenlijk weet van ieder teamlid.
  • Volg de training traumasensitief leiderschap.

 

Deel deze pagina:
Attempt to assign property "labels" on bool